КРЪГЛА МАСА: „ 1700 години едикт на толерантността (Сердика, 311г. Сл. Хр.)“

КРЪГЛА МАСА: „ 1700 години едикт на толерантността (Сердика, 311г. Сл. Хр.)“

КРЪГЛА МАСА: „ 1700 години едикт на толерантността (Сердика, 311г. Сл. Хр.)“ 167 180 admin-iusromanum

КРЪГЛА МАСА: „ 1700 години едикт на толерантността (Сердика, 311г. Сл. Хр.)“

Вид събитие: Кръгла маса
Тема:
„ 1700 ГОДИНИ ЕДИКТ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА (СЕРДИКА, 311Г. СЛ. ХР.)“

Дата: 20 май 2011 г. 10:00 ч.
Място: София, Национален Дворец на Културата

На 20 май от 10.00 часа в зала 8 на НДК , се състоя  Кръгла маса „1700 години ЕДИКТ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА ( Сердика, 311г. сл. Хр.)“.с поззаглавие: Началото на пътя на религиозната толерантност в Европа тръгва от София.

През 311 г. в Сердика- една от временните столици на Източната Римска империя, император Галерий, който е август за тази част държавата,  издава  т. нар. Едикт на толерантността. Едиктът е издаден няколко дни пред смъртта на императора от тежка болест. С него официално се прекратяват гоненията на християните в Римската империя  и поставя ново цивилизовано начало за бъдещото развитие на целия свят. Едиктът определя и по- нататъшното развитие на религиозната политика в империята, довело до издаването на известния Милански едикт през 313 г.

На кръглата маса участваха едни от най- видните изследователи на историята на Антична Сердика. Специално  за Едикта на толерантността говори проф. Джорджо Бароне Адези, който е професор по римско и каноническо право в университети в Рим и Южна италия, а също и архимандрит от Ватопедския манастир в Света гора. Той е един от най-  известните учени, посветили свой труд на Късната Античност и взаимоогношенията на пристиянската църква и държавата, съответно правната уредба на тези отношения. На юридическите аспекти на Едикта на Галерий доклад представи проф. Малина Новкиришка- преподавател по римско право в Юридическия факултет на Софийския университет. За историческата  обстановка около издаването на Едикта и за мятото на Древна Сердика в началото на ІV в. говори доц. Веселина Вачкова от историческия факултет на СУ,  преподавател в НАцианлната гимназия за древни езици и култури-София. В 3D формат беше показана възстановка на античния град Сердика.

За повече подробности за събитието : http://www.cross.bg/-maii-v-ndk-1213791.html#ixzz3WuAGIMF6

bg_BGBulgarian