СПИСАНИЕ

UPCOMING EVENTS

НАУЧЕН КОЛОКВИУМ

Дата:  14 декември 2023 г. от 9:00 ч.
Тема: Colloqulum в памет на гл. ас. Теодор Пиперков
Място: Конферентната зала на Ректората на Софийския университет „Св. Клиемнт Охридски“ (вход от ул. „Св. Климент Охридски“ 2 ет.)

Каним всички, които искат да почетат паметта на невероятния човек, блестящ юрист, харизматичен преподавател о всеотдаен приятел Теодор Пиперков на едно истинско научно събеседване – colloqulum в негова памет.
Поканата, регистрационна форма, както и програмата за колоквиума, която ще бъде обявена след 5 декември 2023 г., можете да намерите …
( ОЩЕ ТУК )

тръжокът по Римско право при Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ви кани на
СБИРКА

Дата:  23 ноември 2023 г. (четвъртък) от 19.00 ч. в 292 аудитория
Тема: „CIVITAS. MUNICIPIA. COLONIA“
Място: 292 аудитория

На сбирката ще поговорим за политическия, социален и икономически контекст на създаването на градовете и колониите в Римската империя, за местното самоуправление и финанси, за изборите за муниципални магистрати. Специално внимание ще отделим на градовете и колониите, възникнали на територията на римските провинции Долна Мизия и Тракия и тяхната специфика в рамките на общата правна уредба на териториалното и административно устройство в римските провинции.
Ако желаете да подготвите доклад или презентация по темата на сбирката, можете да заявите това на ius.romanum@abv.bg най-късно до 15 ноември 2023 г., за да ви насочим и да помогнем при подготовката ви.
ОЧАКВАМЕ ВИ!

ИЗМИНАЛИ СЪБИТИЯ

International Scientific Conference of the Balkan Association of Roman law and Roman legal tradition „Societas pro Iure Romano“ in Sarajevo

Дата:  October 5-7, 2023
Тема: FEMINAE
Място: Cres, an Adriatic island in Croatia, the host will be the Faculty of Law at the University of Rijeka

In the following period, you will get more information on the program of the conference, as well as on your stay. Since the island is a preferred destination for tourists, it is necessary to confirm your participation by April 30, 2023 at the latest, in order to make a reservation for the hotel Kimen where the conference will be held. We are sending you the preliminary offer with prices for the stay in the attachment to this invitation, which are extremely preferential.

Wбирка

Дата:  на 27 април 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч.
Тема: „ARS RHETORICA“
Място: 272 аудитория на Ректората на Софийския университет

На сбирката ще поговорим за изкуството за изразяване пред публика, за древногръцкото и римското ораторско изкуство, за наставленията на Цицерон и Квинтилиан, както и за приложението на това изкуство в съвременността.
Специално внимание ще бъде отделено и на някои особености на писането на научно есе, което е всъщност писмената форма на излагане на собствена позиция пред публика. Ще имате възможност да зададете всички въпроси, които ви вълнуват във връзка с предстоящия конкурс за есе и реч на тема „CULPA“ (Вината), който ще се проведе на 25 май 2023 г. Само напомняме, че срокът за предаване на есетата и заявяването на темите на речите е 14 май 2023 г. на ius.romanum@abv.bg.
ОЧАКВАМЕ ВИ!

Wбирка

Дата:  на 15 декември 2022 г. (четвъртък ) от 19.00 ч.
Тема: МИР и ВОЙНА
Място: Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет

На 15 декември 2022 г. от 19.00 ч. в зала 1 на Ректората се проведе втората сбирка на Кръжока по римско право към Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сбирката беше посветена на темата „Мир и война“. Д-р Стоян Иванов откри срещата като въведе аудиторията в проблематиката и обърна внимание на някои важни въпроси в римската представа за войната и за военната практика в Царския период и в периода на Републиката.

Wбирка

Дата:  3 ноември 2022 г. (четвъртък) от 19.00 ч.
Тема: Senatus Populusque Romanus – SPQR
Място: Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет

Се проведе първата за учебната 2022/2023 година сбирка на Кръжока по римско право към Юридическия факултет. Темата на сбирката беше SPQR. Събитието откри д-р Стоян Иванов, който започна с изясняването на правните аспекти на римската концепция за Res publica.

SEMINARII IURIS ROMANI

SEE ALL

ROMAN LAW FORUMS

SEE ALL
en_GBEnglish